Skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

I skollagen står att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Men vad betyder det egentligen?

På Skolverkets hemsida under fliken Skolutveckling finns en avdelning för just detta ämne med flera filmklipp. Där är tre filmklipp som beskriver begreppen vetenskaplig grund, beprövad erfarenhet och evidens. Det är filmer som man kan titta på själv för att sedan ha gemensamma diskussioner, eller titta på tillsammans. Man gör som vill utifrån det syftet man har. Här hittar du Skolverkets spellista med 8 klipp, alla under 10 min.

Även SKL skriver om Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet som du kan läsa här. Sist i artikeln nämns boken Utmärkt undervisning. Just den boken läser vi i den ledningsgrupp som jag ingår i. Jag kan varmt rekommendera boken men även att diskutera och reflektera kring innehållet med någon kollega.

En person som skrivit mycket om skola på vetenskaplig grund är professor Tomas Kroksmark. På hans hemsida går att hitta många artiklar på ämnet, bland annat den här, Skolans ödesfråga – Forskande lärare och en skola på vetenskaplig grund.
Tomas har även arbetat (arbetar?) med Modellskolan.

En reaktion på ”Skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

  1. Pingback: Forskning för klassrummet | Rektor Lina bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s