Mooc-kurs – Vad är det?

Mitt ordförråd har nyligen utvidgats med begreppet mooc-kurs. Det är en förkortning och betyder Massive Open Online Course. På Wikipedia finns en beskrivning där det bland annat står att en mooc-kurs är en avgiftsfri distanskurs.

Just nu anordnar Skolverket tilllsammans med Karlstad universitet och Högskolan i Lillehammer kursen ”Bedömning och betyg”.  Just denna kurs beskriver Stefan Pålsson i  Omvärldsbloggen i inlägget Svensk MOOC-inspirerad webbkurs om bedömning.

Jag har tidigare skrivit om Digitala skollyftet. Så här står det på Skollyftets hemsida:

Skollyftet bygger på kollegialt lärande där lärare med hjälp av sociala medier och digitala verktyg lär och utvecklas tillsammans, av och med varandra. För att fler lärare snabbare ska få den digitala kompetens de behöver, och således kunna använda moderna verktyg för att hjälpa fler barn och unga att lära sig mer, behöver vi skapa moderna utbildningsmiljöer tillgängliga för alla lärare. Vi är övertygade om att kollegialt lärande och det kollegiala samtalet är en nyckelfaktor för framgångsrik skolutveckling och därför kommer Skollyftet i höst skapa en öppen lär- och fortbildningsmiljö för lärare i det utvidgade kollegiet. Skollyftets kurser kommer vara öppna för alla och man kan delta helt utan kostnad. Allt material som används i kurserna kommer vara fritt tillgängligt och den som väljer att delta i en kurs kan själv bestämma hur mycket eller på vilket sätt han eller hon vill delta i, och bidra till kursen och hur ”examinationen” ska gå till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s