Lärares professionella lärande – Fortbildning

I vårt ledningsteam i Skolområde Centrum ska vi rektorer och förskolechefer under våren läsa Helen Timperleys bok Det professionella lärandets inneboende kraft. Vi ska läsa och skriva läslogg för att sedan ha gemensamma diskussioner utifrån innehållet och våra reflektioner.

timperley

I denna artikel från Pedagog Malmö har jag hämtat följande citat:

Vad är effektiv kompetensutveckling?

Timperley lyfte fram följande faktorer som är centrala för att skapa förutsättningar för lärares professionella lärande:

Del 1: Vad är det lärare behöver lära för att göra skillnad för sina elevers lärande?

  • Principle 1: Focus on valued student outcomes Lärarens professionella upplevelse och värdering av den egna undervisningen i relation till elevernas resultat bör vara fokus för lärarens egna lärande och utveckling.
  • Principle 2: Whorthwhile Content Lägg tid på rätt saker, det måste värt innehållet. De kunskaper och färdigheter som bör fördjupas är de som har visat sig vara effektiva för elevernas utveckling.
  • Principle 3: Integration of Knowledge and Skills Integration av teori och lärarens praktiska kunskaper och färdigheter främjar djuplärandet och bidrar till effektiva förändringar i praktiken.
  • Principle 4: Assessment for Professional Inquiry Information om vad elever behöver, vet och gör används för att identifiera vad lärare behöver veta och göra

Det är, enligt Timperleys forskning, elevernas behov och resultat som ska styra lärarens egna lärande och utveckling. Via Twitter hittade jag ett youtube klipp på drygt 8 min som sammanfattar Timperleys forskning och tankar på ett lite lekfull sätt. Vad tänker du när du ser klippet?

Jag har tidigare skrivit inlägg om Timperley som du hittar här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s