Jag tog en bild av min kompis… Nu då?

I förra veckan läste jag detta inlägg: Hota inte dina barn med internetförbud. Utifrån det känner jag att jag som vuxen har ett stort ansvar att faktiskt kännat till och förstå våra ungdomars vardag, där en stor del är internet. Om jag utgår från mig själv så både börjar och avslutar jag dagen med att kolla nätet på ett eller annat sätt (antingen sociala medier, nyheter eller bloggar). Dock är det nog så att jag förmodligen inte alls rör mig på samma sidor som våra ungdomar gör. Jag tror inte på förbud däremot anser jag att vi har ett ansvar att diskutera med våra ungdomar kring vad vi gör på nätet. (Detta gäller i allra högsta grad även vuxna. Häpnade jag följde #melfest på Twitter i lördags då det förekom riktigt grova uttalande om det mesta gällande de som uppträdde).

Webbstjärnan har gjort en infografik som visar vad vi alla, både vuxna och barn/ungdomar, kan tänka på innan vi publicerar en bild på internet ”Jag tog en bild av min kompis, nu då?”. Ladda ner den här. Sätt gärna upp i arbetsrum och klassrum. Webbstjärnan har även gjort en infografik med rubriken ”Jag hittade en bild, som jag vill använda på min blogg”.

(Om du vill få tips om hur du kan göra egna infografik, klicka in hos Johan Lindström så får du flera tips).

Polisen har på sin hemsida, under rubriken Skydda dig mot brott, en avdelning som heter Ha koll på livet på nätet.  Där finns även en ”Testa dig själv”   med frågor där man väljer olika svarsalternativ. Man får återkoppling på svaret, om det är rätt eller fel samt med en kommentar.

UR skriver om internettrakasserier och där finns även flera filmklipp som kan vara intressanta att visa och diskutera med våra elever(även viktigt för oss vuxna att känna till).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s