Lagra i molnet – hur gör man då? (Dropbox)

Det finns många olika ”moln” som man kan använda för att spara och dela sina dokument och filer. Genom att lagra i ”molnet” slipper du t ex använda usb-minnen, spara lokalt på dator eller att maila dokument mellan kollegor. Filerna sparas på nätet och du kommer åt dem var du än är, bara du har tillgång till internet.  Här finns en artikel från TechWorld som förklarar hur molnet fungerar.

Det finns många olika moln, två av dem är Dropbox och Google Docs.  Om du använder iPad eller iPhone så har Apple ett eget moln, iCloud.

För mig som arbetar i  Halmstad kommun gäller just nu följande för användning av molntjänster:

  • molntjänsten inte äventyrar IT-säkerheten exempelvis genom att erbjuda fjärrstyrning eller tillgång till information som finns i Halmstads kommuns nätverk eller på den enhet (dator, surfplatta, smartphone) som använder molntjänsten. Vid tveksamhet ska IT-service kontaktas för säkerhetsöversyn av molntjänsten innan den tas i bruk.
  • informationen som lagras/hanteras i molntjänsten inte är sekretessbelagd eller innehåller personuppgifter annat än i löpande text. Personuppgiftslagen (PUL) är tillämplig. Extra varsamhet ska beaktas för verksamheter som omfattas av t.ex. Socialtjänstlagen. Vid tveksamhet ska kommunjurist kontaktas.
  • om molntjänsten används för att lagra personuppgifter ska det finnas personuppgiftsbiträdesavtal med leverantören. Dessutom ska informationen lagras på servrar fysiskt placerade inom Norden/EU.
  • uppgifterna som lagras i molntjänsten ska kunna raderas av dig som användare och att arbetsgivaren bereds samma möjlighet. Det rekommenderas att du samlar inloggningsuppgifter till använda molntjänster i en mapp märkt ”ICE”, In Case of Emergency, i din hemkatalog om inloggningsuppgifterna inte finns tillgängliga för arbetsgivaren på någon annan känd plats. 

Exempel på molntjänster som kan användas under förutsättning att regelverket ”Användande av molntjänster” ovan åtföljs Dropbox, Skydrive, Box.net, iCloud, Evernote, Microsoft OneNote, Google Apps, Google Drive, Prezi, Unikum, Skola24, Fronter och Hypernet.

Ett filmklipp på drygt 2 min som enkelt förklarar Dropbox:

dropbox

För att använda Dropbox så behöver du skapa ett konto. När kontot är skapat har du tillgång till 2 GB. Om man vill kan man köpa till mer utrymme.

Ett klipp från Åsa Kronkvist om Dropbox:

Mer läsning:
15 steg till svart bälte i Dropbox – inlägg från webbstrategen Axbom.
Dela via Dropbox – iPad studiecirkel för pedagoger (Malmö stad)

Annonser

One thought on “Lagra i molnet – hur gör man då? (Dropbox)

  1. Pingback: Appar till lärare | Rektor Lina bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s