Förändra skolan med teknik – antologin som är ett måste att läsa

Jag har väntat och väntat, och nu är den äntligen här! Idag kom länken till antologin ”Att förändra skolan med teknik – bortom en dator per elev”.  Boken bygger på erfarenheterna kring UnosUnosprojektet. Det ska bli en spännande läsning att ta sig an, ett måste för en rektor enligt min åsikt.

I sammanfattning står att:

Utmaningen är inte ”hur ger vi varje elev en dator”, utan ”hur organiserar vi bäst samarbete – på varje skola och i kommunen som helhet – så vi på bästa sätt kan utnyttja den nya teknikens möjligheter för att uppnå de mål vi prioriterar?”

SKL´s hemsida kan man läsa:

”Forskningsprojektet Unos Uno visar att både elevers och lärares förmågor och prestationer kan förbättras med hjälp av it i undervisningen. Men det gäller att göra rätt. Och det finns ingen tid att förlora. Nu behövs beslutsamhet av landets kommunledningar, fristående huvudmän samt ett nationellt stöd.”

De beskriver fem utvecklingsområden:

  • Lärarnas digitala literacy
  • Lokal bank med resurser som är känd och används regelbundet av alla.
  • Enhetlig digital lärmiljö som inte bara involverar skolan.
  • Ett ekonomiskt system som leder till att datorer inte används för att ersätta lärare utan som ett verktyg för dem att förbättra undervisningen.
  • Rektorernas förmåga att driva utvecklingen åt rätt håll under lång tid.

Vi har ett spännande arbete framför oss och med hjälp av den erfarenhet som nu finns har jag höga förväntningar på framtiden. Men vi måste göra det TILLSAMMANS! Politiker, förvaltning, skolledare och lärare för att det sedan ska påverka våra eleveras lärande positivt.

På Dagens samhälle Debatt har finns i dag en debattartikel  – Alla måste med på skolans IT-resa. I artikeln skriver Maria Stockhaus att:

I praktiken är det enbart i de skolor och kommuner som har förändrat arbetssätten som skolan kan räkna hem vinster. Det räcker inte med att eleverna och lärarna har datorer, pedagogiken behöver också förändras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s