Böcker om Ikt i undervisningen

Att använda sig att böcker i fortbildning gällande Ikt i undervisning känns kanske märkligt men samtidigt tror jag ändå att många kan känna sig bekväma med att läsa ur en bok. Vi har valt att köpa in tre olika böcker, i olika antal, till skolan.

digitala verktyg

Christina Löfving (även kallad ITmamman) har skrivit boken Digitala verktyg och sociala medier i undervisningen  – så skapar vi en relevant skola utifrån Lgr11 . På sin hemsida har Christina gjort en länklista med alla de verktyg och länkar som hon hänvisar till i boken. Det är en väldigt lättläst bok och så här skriver Christina själv om sin bok:

Boken handlar om

  • hur vi kan använda digitala verktyg där sociala medier är en viktig del.
  • hur motivation och kommunikation stärker lärandet.
  • hur man kan arbeta praktiskt för att få till ovanstående grejer.
  • vad barn och unga gör på fritiden när det gäller digitala verktyg.
  • vad man kan göra för att få till fungerande arbetslag.

digital_kompetens_i_undervisningen

Ulf Jämterud har skrivit boken Digital kompetens i undervisningen -handbok för lärare i samhällsvetenskapliga ämnen. Inledningsvis i boken så skriver Ulf allmänt om digital kompetens i skolan och utifrån ett lärande. Han skriver även om hur IT stärker lärandet hos eleverna. Därefter följer det kapitel som riktar sig till lärare som arbetar med de samhällsvetenskapliga ämnena. På bokens hemsida kan man provläsa boken. Precis liksom Christina Löfving så har Ulf Jämterud sammanställt en aktuell länklista utifrån det han nämner i sin bok.

webben i undervisninge

Den tredje boken som vi köpt in till skolan är Patricia Diaz bok Webben i undervisningen. Patricia har gjort en reklamfilm om sin bok:

Följ även Patricas Diaz blogg för mer inspiration och idéer kring hur du kan arbeta med Webben i undervisningen.

Jag tycker att dessa tre böcker kompletterar varandra och skapar en god grund och förståelse hur lärare kan använda sig av webben och ikt som ett verktyg för ett ökat och mer lustfyllt lärande hos eleverna. Alla böckerna är lättlästa och lätta att förstå. Det är även en styrka att böckerna kompletteras med hemsidorna som jag länkat till.

Jag vill varmt rekommendera lärare (och även skolledare) att läsa dessa böcker och sedan välja ut något (inte allt på en gång) och våga prova. Kanske prova själv först eller tillsammans med en kollega för att sedan prova med eleverna!

Må gott!

/ Lina

En reaktion på ”Böcker om Ikt i undervisningen

  1. Pingback: Patricia Diaz – Digitala verktyg för att se elevernas lärande | Rektor Lina bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s