Exit tickets

Första gången som jag stötte på begreppet ”exit ticket” var på en föreläsning när jag besökte NCTMs mattemässa i Baltimore 2010. Föreläsaren beskrev hur exit tickets var ett stöd för läraren att kunna fånga upp elevers olika förståelse och utifrån det  ett stöd för lärarens fortsätta planeringsarbete. Därefter har begreppet haglat tätt i takt med att det formativa arbetet varit i stort fokus.

Då de digitala verktygen i skolan finns nu även stora möjligheter att istället för papperslappar använda digitala exit tickets.

I bloggen Mattesnille, skriven av Robert Johansson ma/no-lärare 6-9,  finns ett inlägg om exit tickets och hur han använder Google Forms. Några av fördelarna som Robert lyfter fram är att alla elever får svara, undervisningen blev mer strukturerad, eleverna mer engagagerad och att de börjar samtala om lektionen efter dess slut. Läs hela inlägget här.

Förutom Google Form finns andra digitala verktyg som kan användas, t e x Socrative, Voto.se och Mentimeter.

Självklart går det att använda exit tickets ”analogt” med t ex en liten papperslapp alt liten whiteboard. Låt alla elever svara på en fråga, beskriva viktigt begrepp, lösa en matteuppgift. Frågorna kan även ha en mer metakognitiv karaktär med fokus på elevens eget lärande.

Du som lärare kollar igenom lappar, får en överblick och slänger sedan lapparna i papperskorgen. Med hjälp av överblicken kan du sedan planera för nästkommande lektion. Kanske behöver du repetera, förklara på annat sätt, samtala med några enskilda elever eller så kan du gå vidare. Med hjälp av exit tickets så vet du om din planerade undervisning är på väg åt rätt håll, mot de mål som du satt upp för din undervisning. Du behöver inte vänta tills i slutet av arbetsområdet där du med t ex en slutuppgift får besked på om eleverna lärt sig/utvecklat det som din undervisning har syftat till att träna.

Fler blogginlägg om Exit tickets:

Tips och idéer för lärare – Exit tickets

Att använda exit tickets som en del av formativ bedömning

Fredagsprov och Gensvar direkt

Exit tickets (engelsk text)

3 reaktioner på ”Exit tickets

  1. Pingback: IKT i matematikundervisning | Att bli lärare

  2. Pingback: No-hands-up, Exit Tickets och Flygande bedömning för ett inkluderande klassrumsklimat med stöd av IKT | Fröken IT

  3. Pingback: Testlektion – på sju minuter | Kent Lundgrens ikt profil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s